Учениците предпочитат фитнеса пред библиотеката

Общество

16-06-2015, 07:41

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фондация иска въвеждане на часове по толерантност

32% от учениците посещават поне веднъж месечно фитнес залата, а книга в библиотеката за същия период отварят едва 14 на сто. Това показва проучване на Центъра за образователни инициативи, проведено сред 820 ученици на възраст между 14 и 17 години, цитирани от "Монитор".
19% от тийнейджърите са отговорили, че поне веднъж в месеца ходят на кино, а едва 6 на сто посещават школи по чужди езици, изкуства и други.
Болшинството от учениците – 63%, отговарят, че майките и татковците им имат високи очаквания от тях. В същото време смятат, че родителите ги подкрепят в изборите им.
Проучването поставя акцент и на отношението на обществото към образованието. Според 65% от учениците педагозите считат образованието за много важно и полезно. За 5% от анкетираните деца обаче преподавателите смятат образованието за безполезно.
Според 56% от учениците просветата е ценност за родителите им. 3% от децата смятат, че майките и татковците им считат образованието за безполезно. Относно управляващите тези дялове са съответно – по 33% и 10%.
28% от тийнейджърите отговарят, че учителите им имат пълна готовност да им помогнат при трудност. 7 на сто от децата смятат обаче, че педагозите не биха им се притекли на помощ. 37% от учениците имат пълен достъп до интернет в училище, а при 28% връзка с мрежата в клас има често.

Междувременно фондация поиска да бъдат въведени уроци по толерантност в учебните планове от 1 до 4 клас. Така темите за разпознаване на емоциите, създаването на приятели и решаването на конфликти ще станат част от учебния материал. Фондация „Приложни изследвания и комуникации”,работи по проекта „Деца, учители и родители срещу езика на омразата”.