Зърнената реколта с по-добро качество

Според директора на Добруджанския земеделски институт

Качеството на зърното от новата реколта в Добричкия регион ще бъде по-добро от миналата стопанска година, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков пред журналисти. По думите му в условията на засушаване, каквото се наблюдава в областта, съдържанието на протеин в зърното се повишава, съобщава БТА.
Директорът на селекционната база прогнозира, че средният добив от пшеницата в Добричко ще надхвърли 400 килограма от декар и вероятно земеделските производители ще приберат повече реколта от миналото лято, когато заради валежите е имало полегнали посеви. Масивите сега са чисти, няма болести, каза професор Киряков.
Директорът на научноизследователския център отново прогнозира, че заради сушата жътвата на пшеницата може да започне по-рано от обичайния срок 10-15 юли. В землището на
института, който обработва 22 000 декара, от началото на май досега са паднали по 14 литра на квадратен метър. Локални валежи в последните дни е имало в крайморските общини Шабла и Балчик, поясни Иван Киряков. Според него, ако горещото време продължи, първите комбайни могат да навлязат в пшеничените масиви около 5 юли.
В Добричкия регион, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, през тази стопанска година се отглеждат 1 199 000 декара с пшеница, а площите с ечемик достигат 67 000 декара.