Стотици студенти отличници остават без евростипендии

Новините

17-06-2015, 07:13

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяка година средният успех за получаване на стипендия се повишава

Стотици студенти с отличен успех ще останат без евростипендии, алармираха вчера от националното представителство на студентските съвети. Причината е, че тази година броят на кандидатите с еднакъв успех е рекорден, поради което отпуснатите средства са недостатъчни за всички. "Никой не е предполагал, че ще имаме толкова хора с еднакъв успех. В един университет например броят на кандидатите с отличен успех е три пъти по-голям от броя на отпуснатите стипендии", обясни Яна Вангелова от НПСС.

За летния семестър на учебната 2014/2015 г. за европейски стипендии са кандидатствали 46 424 души. Стипендия от по 120 лв. на месец обаче, или общо 600 лв. за семестър, могат да вземат 12 615 студенти. Специалните стипендии за постижения пък, които са по 200 лв. на семестър, са за 8375 студенти. Предвидените средства са около 9.5 млн. лв. - два пъти по-малко от миналогодишния летен семестър. И в предишни години напливът за евростипендии е бил по-голям от възможностите на проекта. Този път обаче проблемът идва от огромния брой студенти с идентичен успех, за който се полага стипендия. Въпросните младежи вече са получили потвърждение, че ще вземат съответната помощ, но предвидената сума няма да стигне за всички тях.

От догодина евростипендии за успех няма да се дават на всички студенти, а само на тези от приоритетни специалности, като педагогически, инженерни и технически науки и др. "От МОН ни увериха, че ще изплатят стипендиите на 12 юни т.г., но към настоящия момент не са постъпили средства за това", коментира Вангелова. По думите й студентите очакват предварително поетите ангажименти към тях да се изпълнят, тъй като разчитат на стипендията да обезпечат обучението си.

Затова от студентската организация настояват да бъдат отпуснати целеви средства от държавата, за да се изплатят стипендиите на всички вече класирани студенти. По техни данни са нужни още 300 хил. лв. Точният брой на ощетените - тези с отличен еднакъв успех, които са класирани - обаче не може да се посочи, тъй като в момента се отстраняват тези, които не са посочили номер на банковата си сметка за превод на парите. До редакционното приключване на броя от МОН не отговориха по какви причини е забавянето и какво ще се прави със студентите с еднакъв успех.

Всяка година средният успех за получаване на стипендия се повишава - ако през 2012 г. той е бил е 5.45, през 2015 г. вече средната оценка за европомощ е 5.72. При специалните стипендии повишението е от 5.59 на 5.82.