Проверяват за "мръсни" доходи и съдии и прокурори

Общество

17-06-2015, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се огласяват само доказани случаи

Правителственото Национално бюро за борба с корупцията ще проверява за “мръсни” доходи и съдиите, и прокурорите, пише "24 часа".

Това предвижда проектът на антикорупционния закон, който вицепремиерът Меглена Кунева ще внесе в Министерския съвет в сряда. Магистратите трябваше да не подлежат на контрол от бюрото, а само от инспектората на съдебната власт, но се е преценило, че докато бъдат приети промените в конституцията, е по-добре да бъдат проверявани като останалите власти, разказаха източници от МС.

Проверките за корупция по висшите етажи на властта срещу министри, шефове на агенции и депутати обаче ще се пазят в тайна, докато сигналът срещу конкретния човек не се докаже. Това предвижда допълнение към първоначалния вариант на проекта. Така щяло да се гарантира, че няма да има “лов на вещици” и нарочване на властници без солидни доказателства.

Тази промяна е направена, след като министри от правителството са изразили опасения, че с разрешаването на анонимните сигнали ще започне да се вихри доносничество, научи в. “24 часа”.

Допълнително ще бъдат въведени и критерии, на които да отговаря един анонимен сигнал, за да започне работа по него.

Кунева обаче ще предложи още по-големи ограничения върху кариерата извън властта на висшите чиновници и министрите. Първият проект на закона предвиждаше те да не могат да работят във фирма, за чиято дейност и регулация са отговаряли, докато са били във властта. Сега се допълва 1 година след напускане на поста административни шефове и министри да не могат да сключват и консултантски договори в сферата, за която са отговаряли.

Поне 1/2 от работещите в Националното бюро за противодействие на корупцията да са икономисти или юристи по образование, предвижда друга от промените спрямо първия вариант на антикорупционния закон на Кунева. Изискване за такова образование обаче не е предвидено за ръководителя на бюрото, който може да има всякаква специалност.

15 000 под контрола на бюрото, дори шефът на БАН и генерали
До 15 000 души по високите етажи на властта е нараснала бройката на хората, които ще подлежат на контрол от бюрото за противодействие на корупцията. В новия вариант на закона, който ще обсъди правителството днес, са добавени дори шефът на БАН и членовете на управителните съвети на държавните горски предприятия.

Имало е предложение да бъде включен и началникът на отбраната на армията, но то засега е отпаднало. Генералите, които са свързани с възлагането на обществени поръчки - каквито са тези начело на видовете въоръжени сили, обаче ще подлежат на контрол.