Още 26 млн.лв отпуска Брюксел за борба с младежката безработица у нас

Свят

17-06-2015, 07:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще отидат за проекти за обучение и заетост на 18 000 младежи

Нови 26 млн. лв. от европейската инициатива "Младежка гаранция" вече са достъпни за финансиране на проекти за обучение и заетост за близо 18 000 млади безработни българи, пише standartnews.com. "Схемата се нарича "Активни", а целта е да се издирят младежи на възраст от 15 до 29 години, които нито учат, нито работят, нито търсят работа. Поне 75% от тях трябва отново да се включат в образователната система или да запишат обучителни курсове за професия и да им се помогне да си намерят работа", разясни зам.-министърът на труда Зорница Русинова.

По тази схема може да кандидатстват неправителствени организации, общини, работодатели, трудови посредници и обучителни центрове, които могат да разработят проектите поотделно или в партньорство. Максималната стойност на един проект е 200 000 евро, а минималната - 100 000 евро.

Проблемът с неактивните младежи е много сериозен. Над 180 000 са българите между 15 до 24-годишна възраст, които нито учат, нито работят, нито желаят да си търсят работа, показват данните на НСИ. "Целта не е само тези младежи да се накарат да се запишат като безработни в бюрата по труда, а действително да подобрят уменията и квалификацията си, за да имат шанс да се реализират на пазара на труда", заяви Русинова. Освен обучения програмата ще осигури и 6-месечна субсидия за работодатели, които наемат такива младежи.

Копирано от standartnews.com