Заличават служебно българските имена на починалите мюсюлмани

Това стана, след като неочаквано мнозинството подкрепи на първо четене предложените от ДПС промени

Депутатите се съгласиха да заличат служебно българските имена на починалите мюсюлмани, насилствено наложени по време на т.нар. Възродителен процес.

Това стана, след като неочаквано мнозинството народни избраници подкрепиха на първо четене предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация.

Припомняме, че още преди месеци от движението представиха свой законопроект, според който се задължава Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) при Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) служебно да възстанови имената на българските граждани, починали до 30 юни 2001 година, чиито имена са били принудително променени по време на т. нар. Възродителен процес, но не са възстановени.

Още тогава се чуха критики срещу предложението за това, че починалите граждани няма как да изразят своето желание дали искат да си върнат турското име или не.

Въпреки това обаче днес в пленарна зала не се чу несъгласие с искането на движението и така със 103 гласа „за", 35 „против" и 26 „въздържал се" депутатите приеха предложенията на третите по сила в парламента.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен