Извършиха профилактика на електрически съоръжения в „Албена“

Както електроразпределителната компания обяви предварително, специалистите работиха без прекъсване на електрозахранването

На 15 и 16 юни 2015 г. специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършиха инспекция и профилактика на няколко електрически съоръжения, собственост на дружеството, в курортен комплекс „Албена“, за да осигурят тяхната безаварийна работа през активния туристически сезон.

Профилактиката се наложи след като в началото на май аварира кабел средно напрежение в курорта “Албена” и екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи не бяха допуснати да отстранят аварията от страна на собственика на комплекса. На ЕНЕРГО-ПРО Мрежи бе дадена възможност да ремонтира повредения кабел едва 15 дни по-късно, при това след намесата на Министерство на енергетиката.

Възникналата през май авария засили опасенията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, че практиката на „Албена“ АД от последните месеци да създава препятствия пред инспекциите и нормалната профилактика на разпределителните съоръжения, може да доведе до аварийност по електрическата мрежа, което да навреди на туристическия сезон. Като обществено отговорна компания, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи пристъпи веднага към инспекции и профилактики на електроразпределителните съоръжения в курорта, след като проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и намеса на Министерството на енергетиката направи това възможно.

Профилактиката на 15 и 16 юни 2015 г. бе проведена с особено внимание към спокойствието и удобството на почиващите в комплекса туристи, като бяха взети мерки да не се допуснат каквито и да било смущения в електрозахранването. За целта специализирана група за работа под напрежение на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извърши техническото обслужване на съоръженията, без да се нарушава тяхната нормална работа.

Както ЕНЕРГО-ПРО предварително увери институциите и  медиите, профилактиката премина без каквито и да било смущения в електрозахранването, въпреки острите изявления и неоснователните обвинения от страна на „Албена“ АД.

Техническо обслужване на електрическите съоръжения се прави по график и винаги, когато това е необходимо за тяхната нормална и безаварийна работа. Когато профилактика е необходима, а не е възможно да се прекъсне захранването на потребителите, съоръженията не се изключват, при което специалистите на разпределителните дружества работят под напрежение. Единствено лицензираните електроразпределителни дружества разполагат със сертифицирани екипи за работа под напрежение и могат да извършват подобен род високотехнологични ремонтни дейности.

През двата дни екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи подмениха частично оборудването в трафопостовете, инспектираха трансформаторите със специална инфрачервена камера за откриване на електрически връзки с увеличени контактни съпротивления и извършиха редица други дейности, необходими за безаварийната работа на съоръженията.

В резултат на разразилата се в понеделник следобед гръмотевична буря се наложи специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи временно да преустановят планираните дейности от съображения за безопасност. Във вторник, в 16.06 часа те приключиха окончателно работата си.

Извършената профилактика е първата от няколко подобни, които са абсолютно необходими и предстои да се извършат по разпределителните съоръжения на територията на к.к. „Албена“.

                                                                                                           

Като отговорна компания, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи изпълнява професионално законовите си задължения по поддръжка и експлоатация  на електроразпределителната мрежа. Компанията ще продължи да извършва профилактики и техническо обслужване на съоръженията винаги когато и където това е необходимо в подкрепа на обществения интерес и в изпълнение на своите лицензионни задължения.