Турция ни дарява 100 хил. ваксини

Децата ни са осигурени до края на 2015-а

Турция дарява безвъзмездно 100 хиляди ваксини на България. С добрата вест се похвали здравният министър Петър Москов. Така проблемът с липсата на пет и шествалентни ваксини до края на годината е решен.

Припомняме, че страната ни беше на ръба да не изпълни заложените в имунизационния си календар цели поради провален търг за фирма доставчик на ваксини. На обявения от здравното ведомство търг не се яви нито една фармацевтична компания, което постави под въпрос ваксинацията на българските деца.

Днес обаче стана ясно, че е подписано споразумение с турската страна, по линия на което Турция ни дава безплатно 100 хиляди бройки ваксина, които покриват нуждите на всяко дете до края на годината. Ваксините, които получаваме, ще са същите по вид, с които малчуганите са били имунизирани и досега. От понеделник те вече ще са на територията на България.

За сметка на това пък Турция има нужда от друг тип ваксина и ние ще им я предоставим, също безплатно, стана ясно още от думите на Москов.

За следващата година ще очакваме от рано фармацевтичната индустрия на влезе в преговори - държавата няма да се поддава на изнудване, отсече Москов. Ако имат желание да реализират търговската си дейност в България, да се явят на търг, призова той фирмите.