Правителството изпълни ангажимента си за ВЕИ

Новото предложение изравнява таксата "задължения към обществото" за битови и индустриални потребители

До момента индустрията плащаше 18.93 лв. такса за задължения към обществото, докато битовите потребители – 53 лв. С новото предложение тежестта на тази такса се изравнява за всички.

"Ние изпълнихме ангажиментите си да разработим наредба, свързана с намаляването на тежестта на таксата "задължения към обществото" за индустрията." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод проекта на наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), която е в процес на обществено обсъждане. Според регламентите в Закона за енергетиката тази наредба трябваше да е факт до шест месеца след влизането на закона в сила, т.е. до 6 септември. По думите на Теменужка Петкова, трите министерства, отговорни за разработването на новите правила (МЕ, МИ и МФ), са ускорили максимално работата си, за да е възможно максимално бързо да бъде намалена финансовата тежест за индустрията през новия ценови период след 1 юли.

От преференциите в тази наредба ще се възползват около 30 големи индустриални предприятия, които потребяват повече от 30 гигаватчаса електроенергия на година. "Това са предприятия, които използват най-много електроенергия, изнасят на международните пазари и тяхната конкурентоспособност е застрашена от промяната в енергийните цени", поясни министърът. Преимуществото за тях се изразява в отстъпка от 85% от цената за изкупуване на енергия от ВЕИ, която е един от компонентите на таксата "задължения към обществото". Намалението се развява приблизително на 90 млн. лв. годишно.

Наредбата е все още в процес на обсъждане. Министър Петкова обясни, че са готови да обсъдят различни варианти за изменение с всички заинтересовани страни, стига да са съобразени с изискванията на Насоките на ЕК за околна среда и енергетика.

По повод недоволството на някои работодателски организации, Министърът на енергетиката подчерта, че ценообразуването в отрасъла е изцяло в компетенциите на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране), припомни също че държавните дружества в отрасъла , които са на нейно подчинение, не са поискали поскъпване на тока за новия ценови период.