Три дни без цигари и кафета и здравната вноска е платена

Кадрите от размириците в кв. „Орландовци“ подтикнали здравния министър към тези разсъждения

Без цигари и кафе за три дена и всеки неосигуряващ се ще има нужната сума за месечната си здравна осигуровка. Тази проста сметка направи здравния министър Петър Москов.

Той призна, че е бил провокиран за тези разсъждения от кадрите от размириците в „Орландовци" - там той видял големи групи хора все с кафета и цигари в ръце. Разговорът е дисциплиниращ, прецени министърът.

Министър Москов коментира темата за здравните осигуровки в контекста на вчерашните продължителни дебати в парламента по второто четене на Закона за здравното осигуряване.

Ще гарантираме цялостното ви лечение само срещу вашия ангажимент да сте здравнооосигурени, отново разясни визията си за здравната реформа Петър Москов.

За пореден път той увери, че разделянето на пакетите в здравеопазването на основен и допълнителен не е свързано с икономии, а с насочена политика към основните заболявания, влияещи на здравните ни показатели като нация.

В основния пакет влизат масовите заболявания и ще се гарантира, че за тях гражданите няма да доплащат и като здравноосигурени ще получат качествено лечение.

Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствия от заболяването ти и ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен, обяви здравният шеф.

По думите му в допълнителния пакет също няма да се доплаща, там ще са заболяванията, които ще са с планов прием - състояния, които могат да чакат. Ще дадем краен срок, в който заболяването може да бъде излекувано, разясни Москов, като се обяви за замяна на търговския принцип с медицински показания.

Министърът призна, че със съжаление е чул от парламентарната трибуна депутати да казват, че държавата изнудва хората, щом ще ги кара да плащат здравните си вноски за три години назад, за да си върнат правата на осигурени.

Като кажеш в едно изречение, че не трябва да се търси дължимото и че системата е недофинансирана, ти си противоречиш, изтъкна Москов.

Здравният шеф отдели време и да обясни актуалния проблем с остойностяването на дейностите - за всяко нещо, което Касата плаща, няма ясна причина, то да струва толкова.

Няма отговор на въпросите сумата за всяка клинична пътека гарантира ли, че е достатъчна за качеството на лечението, не се ли дават повече пари от нужното, каква част от стойността всъщност е за труда на лекарите и сестрите, каква част от парите отиват за немедицински дейности и най-важно - този подход дава ли възможност на Касата на Народното събрание да планира дейности и пари, очерта проблематиката Москов. За него е наложително да се знае чисто и ясно колко струва лечението ни.