Холдинг "Загора" съкращава 340 работници заради повишаването на промишления ток

Парите

17-06-2015, 16:34

Снимка:

jessicafund.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Предизвестието за 15% съкращение е подадено в Бюрото по труда

Предизвестие за съкращаване на 340 души от предприятията на един от големите старозагорски холдинги е подадено до Бюрото по труда. Причината за крайната мярка е готвената 20-процентна такса за промишлената електроенергия. Според един от съдружниците в холдинга Антон Андронов пред бизнеса има два изхода от тежката ситуация: съкращаване на работници или намаление на заплатите.

20-процентното увеличение на таксата за тока ще доведе до фалит редица предприятия, убеден е съдружникът в Холдинг "Загора" Антон Андронов, цитиран от Дарик. Той изрази категорично несъгласие с твърденията, че мярката е жизненоважна за НЕК и би довела до събиране на допълнителни близо 350 милиона лева.

"Ако това доведе до 50 хиляди души безработни, обезщетенията за тях, невнесените в осигурителните фондове от съкратените работници суми - всичко това би надхвърлило 350 милиона. Мрачната социална действителност ще стане още по-мрачна.

Десетки милиони са инвестициите, с които енергоемкостта в предприятията на холдинга е намалена до 30%. Освен кредитите сега обаче ще заплащаме и увеличената надбавка", коментира Андронов, според когото има два изхода пред бизнеса - или съкращения на работещи, или намаление на заплатите.

Индустрията не може да понесе такава цена на тока, категоричен е Андронов, като по негови изчисления десетки са само предприятията у нас, които биха се възползвали от предвидената 85-процентна отстъпка от таксата "задължения към обществото".

Предприятията от холдинга работят предимно за износ и от ръководството се опасяват, че ще загубят своите пазари, тъй като завишената цена на тока не може да се пренесе в цената на изделията.

В четирите предприятия на холдинг "Загора" работят 2200 души, а предизвестието до Бюрото по труда е за съкращаване на близо 15% от тях: от "Наталия" ще бъдат съкратени 50 човека, 80 от завод "Пресков", 150 от "Прогрес" , а от "Хранинвест" още 60 ще останат без работа.

Пряка вина имат Министерството на енергетиката и КЕВР, убеден е старозагорският бизнесмен.