Отиде си още един алпинист от легендарната експедиция "Еверест-84"

Общество

17-06-2015, 18:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Стамен Станимиров - Стамбата е починал на 61 години в Кюстендил

Един от големите ни алпинисти от близкото минало, участник в експедицията "Еверест-84", Стамен Станимиров - Стамбата е починал на 61 години, съобщиха от кюстендилското туристическо дружество "Осогово".

Стамбата е бил свръзка на героя от хималайската експедиция през 1984 г. кюстендилеца Людмил Янков (който загина през 1988 г. в Рила).

"Железен" - така определят Станимиров приятелите му, туристи и планинари, които го познават добре. До последно - въпреки сериозните здравословни проблеми (страдал от наследствена болест на черния дроб), се занимавал активно с екстремни изкачвания и преходи по планините, бил ски учител, организирал всяко лято екоселище при хижа Иглика в Осоговоския балкан. Негов "патент" бяха тандемните полети с така нар. "крило" делтаплан от Осогово до покрайнините на Кюстендил и от връх Виден на Конявската планина (1487 м).

Поклонението и погребението на Стамбата ще е в петък на централното кюстендилско гробище от 12 ч, казаха от туристическото дружество "Осогово".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен