Разливът край рафинерията е локализиран

Животът

17-06-2015, 22:05

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нефтен разлив и голям пожар на кораб в морето край Бургас

Министър Василева: Ще бъдем безкомпромисни при налагането на санкции

Има спукана тръба на провода, чрез който се транспортира бензин. Това е по първоначална информация причина за разлива по пътя Долно Езерово – Братово, коментира министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева.

Към момента данните са за 30-40 т бензин, които са се излели в езерото Вая и река Чакърлийска. „Сега усилията са насочени към ограничаването на щетите. Ще бъде санкциониран операторът за това замърсяване. Той е длъжен да предприеме всички действия за възстановяването на щетите”, категорична бе министър Василева.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя Долно Езерово – Братово и разливът вече е овладян. Касае се за нефтопродукти от продуктопровод на  „Лукойл Нефтохим“ в близост до базата на „Деспред“.  

Районът на замърсяването се наблюдава. Спряно е подаването на гориво по този тръбопровод и с обратна тяга се прави опит да се преустанови подаването на гориво, така че да не се допусне по-голям разлив. "Но щетите са сериозни и ще бъдат взети всички мерки за да се понесе отговорност за това замърсяване”, каза още министърът на околната среда и водите. Тя уточни, че към момента няма информация за опасност от втори разлив. По нейните думи, са взети всички мерки за да не се допуснат последващи замърсявания. Министърът пътува на място към Бургас, където ще се запознае с обстановката. „Ще бъдем безкомпромисни при упражняването на контрол и налагането на санкции за допускането на това замърсяване”, заяви министър Василева.

Разливът е локализиран, количеството и засегнатата територия, съобщи кметът на община Бургас, Димитър Николов пред Радио „Фокус”. По неговите думи, са осигурени максимален брой цистерни, които да изпомпват замърсената вода.