Спипаха близо 340 пияни шофьори

Най-трезви са в столицата, най-подпийнали във Варна

Близо 340 пияни шофьори са спипани при седемдневна полицейска операция, организирана от TISPOL. На територията на страната са проверени 15 199 шофьори, съобщават от пресцентъра на МВР. Един е засечен зад волана под въздействие на наркотични или упойващи вещества.

Акцията е проведена от 1 до 6 юни на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). Засилен е бил контролът за шофиране след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

От ГД „Национална полиция" поясняват, че при предишната операция, проведена в периода 8-14 декември миналата година, са били инспектирани 10 457 водачи.

Тази година са констатирани 337 нарушители, а миналата година те са били 115. През 2014 г. пияните шофьори са били 109, а дрогираните - шестима.

Най-много пияни шофьори са засечени във Варна - 43. След това се нареждат Бургас - 35 и Пловдив - 21. На територията на тези областни дирекции са и най-големите на брой проверени водачи, съответно 1301, 1125 и 896.

Най-малко нарушенията за шофиране след употреба на спиртни напитки са констатирани в София - едно, Разград - три, и Монтана - четири.

Проверки са извършвани и за „Гражданска застраховка". Съставени са общо 454 акта по Кодекса на застраховането. Пред декември миналата година те са били 124.

От полицията уточняват, че по време на акцията са установени 53-ма нелегални имигранти, петима издирвани, както и 45 други криминални прояви, уточняват от полицията.