Нови кестени ще красят бул. „Янко Сакъзов“

От началото на годината над 400 дръвчета са засадени по софийските улици и булеварди

Заради влошеното състояние на дърветата по тротоара на бул. „Янко Сакъзов“, предстои да бъдат подменени напълно изсъхнали 11 броя кестени с нови. Ще бъдат засадени 18 броя червеноцъфтящ кестен (Aesculus carnea), които е по-устойчив и резистентен към листоминиращия молец. Новите дървета ще бъдат засадени до края на месец юни 2015 г., уточняват от Столична община.

Ще бъдат окастрени и клните на 10 кестени. Дейностите започват от утре, съгласно изготвена експертна оценка и разрешение от дирекция „Зелена система“.

Дърветата по бул.“Янко Сакъзов“ са били засадени преди повече от 20-30 г. и са от вид, който е по-неустойчив на листоминиращия молец.

До сега тази година са засадени над 400 нови дървета по улици и булеварди в София. Засадени са шестили, липи, кестени и явори по бул.“Братя Бъкстон“, бул.“Ген.Скобелев“, ул.“Г.С.Раковски“, ул.“Коломан“, бул.“Джеймс Баучер“ и др. До края на годината ще бъдат засадени общо над 800 дървета. Предстои - по бул. „Г.М. Димитров“, „Сливница“, „Акад.Иван Гешов“.