Четири столични болници преглеждат за рак на млечната жлеза

5 200 жени са преминали през скрининговата програма на Столична община, похвали се Фандъкова

5 200 жени са преминали през скрининговата програма за борба с рака на млечната жлеза за период от пет месеца . Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, на откриването на Третата годишна научна международна конференция на Българската Асоциация по Медицинска Онкология, предаде Агенция „Фокус”. 

Фандъкова обясни, че това са почти последните данни за програмата, която за първи път от 10 години се провежда в България в този мащаб. „Програмата е насочена към профилактика на заболяването на рака на гърдата при жени и съответно в нея участват учители, персонал от общинските училища и болници“, уточни тя. 

По думите на кмета на София, програмата ще продължи до края на месец юни и се реализира в 4 болници в столицата. „Нашето намерение е да представим резултатите от тази програма на Министерството на здравеопазването и се надявам тя да се превърне в национална програма, което си струва. Приключихме проекта за модернизация на общинската онкологична болница и вече с въвеждането за първи път на лъчелечение имаме преминали над 100 пациенти в болницата с новата апаратура“, заяви Фандъкова. 

Според нея дори само факта, че при тези прегледи са открити 28 злокачествени заболявания означава, че чрез програмата е предотвратено най-лошото. „Това, което за мен е много важно и се надявам да бъде споделено и на конференцията – това е превенцията на онкологични заболявания“, заяви Фандъкова. „Участвам в редица кампании, имам и лична мотивация за това, но ми се иска все повече хора да разберат, да запомнят, да знаят и да имат отговорността за собственото си здраве и че чрез профилактичните прегледи много от проблемите, след това могат да бъдат решавани. по-лесноТези жени са насочени към операция и лечение. Желая им от сърце здраве и излекуване“, добави още тя.