Министър Василева и кметът Николов правят оглед на замърсената зона в събота

Парите

19-06-2015, 12:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екоминистърът предлага по-строги санкции при нефтени разливи

Глобяват със 100 000 лева рафинерията за разлива на бензин на 17 юни

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Димитър Николов ще посетят отново в събота от 13.00 часа мястото на бензиновия разлив, причинен от "Лукойл Нефтохим".  

Те ще проверят в каква степен са отстранени щетите от разлива. 

Там ще бъдат експерти от РИОСВ-Бургас  и представители на общинските власти. 

Министерството на околната среда и водите глобява „Лукойл Нефтохим" със 100 000 лева за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово". Той стана на 17 юни, в късния следобед, когато към река Чакрълийска и езерово Вая потекоха тонове гориво от продуктопровод на рафинерията.

Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата, коментира екоминистърътИвелина Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Днес Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети. Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите.

В случай че при последващ оглед от екоинспекцията в Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.