Валентин Михов: ЦСКА трябва да остане в "А" група

Аз не съм чул някой да се оплаче от Ганчев, че му дължи пари

Валентин Михов е един от малкото истински футболни специалисти у нас. Бившият президент на БФС, ПФЛ и ЦСКА никога не е криел, че има „червени пристрастия". Topsport.bg се свърза с Михов, за да даде своето мнение за случващото се на „Армията" и по-точно това, което не се случва. Какво каза той за евентуалното съвместно бъдеще с Литекс, заплахата „В" група и Гриша Ганчев собственик, може да прочетете в интервюто му пред медията ни:

Г-н Михов, как ще коментирате неясното бъдеше на ЦСКА и евентуалното сливане с Литекс?

- Това е единственото решение. Тук не става въпрос на харесване. Крайно време е хората в България да разберат, че футболът е преди всичко бизнес. Идеализмът вече отмина. Навсякъде в Европа се правят инвестиции, само тук всичко е криворазбрано. Като привърженик на ЦСКА смятам, че единственото решение е клубът да остане в „А" група, няма друг път.

- Вариантът ЦСКА във „В" група как Ви се струва?

- Това вече ще е краят. Не само ЦСКА, всички ще изгубят от подобен вариант. За да се тръгне от началото, трябва да има дългосрочна стратегия. Съмнявам се, че на този етап има човек, който да я изгради. Разбира се, подобно изхвърляне няма да е прецедент във футбола. Познаваме доста примери в световния футбол, например Ювентус. Те минаха през чистилището, но разбира се изплуваха. Не искам да се замислям, ако ЦСКА трябва да извърви този път, как ще го направи...

- Как ЦСКА успя да стигне до това положение?

- Много хора помогнаха. Не е нужно да ги назовавам, имената са ясни. Направиха се апокалиптични грешки. Всичко тръгна от 1996-97 година, когато се узакониха акционерните дружества. Тогава се скъса връзката между държавата и футбола. Иначе след управлението на Васил Божков, ЦСКА попадна на доста неадекватни управленци. Сега само Господ знае какво става в клуба и колко са задълженията.

 - Последните информации са, че Гриша Ганчев ще се заеме еднолично с ЦСКА. Смятате ли, че може да се справи с цялата каша на „Армията"?


- Познавам Гриша Ганчев много добре. Той показа правилния път. Разви една оптимална стратегия, която вече се налага успешно и от Лудогорец. Аз не съм чул някой да се оплаче от Ганчев, че му дължи пари. Той винаги знае бюджета си и поставя адекватни цели. Смятам, че той може да се справи с ЦСКА, но всичко е според обстоятелствата.

- Вие като футболен специалист как виждате бъдещето на ЦСКА - сливане с Литекс или изхвърляне в долните дивизии? И двата варианта звучат доста сензациозно...


- Според мен БФС трябва да направи компромис с ЦСКА. Колко вече компромиси са правени. Преди години се направи реверанс с Берое и още клубове. Кому ще е нужно да се изхвърля ЦСКА във „В" група. Разберете, никой няма да спечели от това. Има злобни хора, които само чакат на другия да му е зле, но не това е пътят. Само у нас се гледа в паницата на другия. Затова сме и на това дередже. И аз като президент на БФС съм правил много компромиси.

- Като човек, който познава правилника на БФС, смятате ли, че Изпълкомът има правомощия да  остави ЦСКА в „А" група?


- По принцип винаги може да се направи компромис. Нека бъде разбран правилно, ще говоря със същия патос за всеки един отбор. Трябва да бъде ясно - ЦСКА, Левски, Литекс, Лудогорец са „бутика" на нашия футбол. Без всеки един от тях, ще бъде по-различно. Да не говорим за чисто икономическия аспект.

- УЕФА не може ли да наложи санкции на БФС, ако се направи подобен компромис?

- БФС е напълно автономна централа, може да взима самостоятелни решения.

- Как ще коментирате въпросът с базите, които от доста време е една от болните теми за ЦСКА?


- Аз не виждам за какво толкова плачат за тези бази, които са толкова занемарени. И тук има криворазбрано отношение. Пътят е съвсем друг. Тук е моментът да адмирирам активността на министъра на спорта Красен Кралев. За първи път си имаме министър, който се интересува дейно от проблемите в спорта, а те не са никак малко. Нека обаче от ЦСКА да знаят, че не Кралев е човекът, който може да им помогне с лиценза. Той е министър и правомощията са му съвсем други. Той може да помогне с нов закон за спорта. Време е да започнем да следваме европейския модел. Нищо ново няма да измисляме. Нужна е дългосрочна стратегия, поне за 10 години. Дава се на инвеститор построяване на стадион, дава му се базата и това е бъдещото. Как беше с „Бернабеу" - той беше частен, после държавата го взе заради задължения и после инвеститорът си го откупи. Футболът е политика и бизнес. Ние тук колко години не можем да построим един стадион, радваме се като деца на една зала. Така ще е докато не се променят нещата. Трябва стратегия за бъдещето, а не всеки да гледа как да припечели и да избяга.