Стриктният контрол на интернет достъпа в Куба се пропуква

Свят

19-06-2015, 16:42

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ и Куба - топло, по-топло

САЩ вдигат знаме в Куба през юли

Куба ще разшири достъпа до интернет чрез добавяне на Wi-Fi капацитет за десетки държавни интернет центрове и ще намали наполовина цената, която потребителите плащат за един час онлайн.

ЕТЕКСА – кубинският телекомуникационен държавен монополист обяви, че от юли открива 35 зони за платен безжичен интернет.
Досега Wi-Fi мрежите бяха достъпни само в хотели с цени на час между 10 USD и 14 USD, които са равняват на близо половината от средната кубинска заплата. Подобно нещо се случва за пръв път в Куба, където интернет достъпа е стриктно контролиран, предаде Франс прес. Цената на един онлайн час ще падне до 2 USD от 4,50 USD сега, съобщиха от ЕТЕКСА.
Въпреки ограниченията за снабдяване с техника, изненадващо много от младите кубинци в столицата са също толкова толкова напреднали с технологиите, колкото и връстниците им в по-напредналите страни. Най-новия iPhone може често да се види в Хавана. Извън Хавана обаче, положението е доста по-различно, тъй като много по-малко хора разполагат с мобилни телефони и само една малка част имат връзка с интернет, дори в по-големите градове.
Цената остава непосилна за повечето кубинци, но промяната представлява значително подобрение в достъпа.
Пет от новите зони ще са в Хавана, а останалите ще са разпределени в другите градове.