До месец решават дали КТБ е в несъстоятелност

БНБ иска банката да се окаже неплатежоспособна от по-рано

Софийският апелативен съд до месец ще излезе с решение по делото „КТБ”. Това стана ясно по време на днешното заседание, което беше отворено за медиите.

Апелативните магистрати трябва да се произнесат след протест и жалби срещу решението на СГС за обявяване на КТБ в несъстоятелност и неплатежоспособност с начална дата 6 ноември 2014 г. Софийски градски съд, вече обяви на първа инстанция КТБ в несъстоятелност, припомни bTV.

В решението се определи началната дата на неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекрати дейността на КТБ. Именно заради датата не само „Бромак” и изпълнителните директори на трезора, но и БНБ обжалваха.

Централната банка настоява да се смята, че КТБ е била неплатежоспособна от 30 септември м.г. Това има отношение към допустимостта на направените цесии, с които някои едри вложители спасиха част от парите си. Ръководството на банката на свой ред атакува цялата процедура.

Според него трите одиториски фирми са взели 2.5 млн. лв. хонорар, "за да извършат едни консултации, които нямат стойност на одитни доклади".

Адвокат Менков Менков заяви, че това има официален документ, който потвърждава техните твърдения, че всъщност т.нар. дупка от 4.2 млрд. лв. не съществува. Представителите на КТБ поискаха той да бъде приет като доказателство.

Решението на второинстнационния съд може да дойде и по-рано от законовия срок.