Депутатско предложение "изкарва на светло" юношите, които работят между 20 и 22 часа

Животът

19-06-2015, 17:48

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Старозагорски депутат внесе предложение в парламентарната комисия забраната да отпадне

Старозагорският депутат от Реформаторския блок и заместник-председател на Движение "България на гражданите" Димитър Танев предложи промяна в Кодекса на труда, с която се позволява непълнолетни работници и служители от 16 до 18 години да работят между 20 и 22 часа вечер.

От 2001 година насам това е забранено в България, обясни Танев, като добави, че според действащите европейски актове държавите членки могат да преценят дали да въведат забрана за използване на труда на подрастващи между 22:00 и 6:00 часа или между 23:00 и 7:00 часа. Предложението бе прието от Комисията по труда, социалната и демографската политика и предстои разглеждането му на пленарно заседание.

Чрез изменението се цели обучаващи се непълнолетни работници и служители да могат да полагат труд в редица икономически сфери - обществено хранене, забавления и други услуги за обслужване на населението, които не създават рискове за непълнолетните.

Димитър Танев подчерта, че промяната ще подпомогне малкия и среден бизнес, както и ще се даде възможност на подрастващите да подпомагат своите семейства.

Същевременно, работници на такава възраст се наемат и сега от работодателите в редица сфери, но това става незаконно - с отпадането на забраната тези случаи ще изязат "на светло". А правата на непълнолетните трудещи се ще бъдат гарантирани, подчерта предимствата той.

Димитър Танев добави, че сега действащата забрана препятства възможностите за професионално образование в редица професии, които могат да се изучават успешно от лица на възраст между 16 и 18 чрез трупане на практически опит.

Гарантирането на трудовите права на лицата от 16 до 18 години се осигурява чрез всички действащи и към настоящия момент защитни ограничения на трудовото право: те могат да бъдат наемани на работа само след разрешение от Инспекцията по труда, забранено е да извършват тежък и опасен труд, работодателите са длъжни да създават облекчени условия за работа и условия за придобиване на професионална квалификация и т.н.

Димитър Танев обясни, че възрастта - именно 16 г., е съобразена с момента, до който лицата подлежат на задължително обучение според действащото българско право, а също и че вечерният труд до 22:00 ч. на непълнолетни над 16 години е разрешен и в много държави от Европейския съюз, като Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Румъния.