80 000 българи се преместиха заради местните избори

Малките села в северозападни райони на страната са притегателен център за тях

Малките села в най-бедните северозападни райони на страната са притегателен център за 80 000 българи, съобщиха от Института за развитие на публичната среда, цитирани от Нова телевизия. Точно толкова са се регистрирали по настоящ адрес в тях за периода февруари - април 2015 година. Причината - местния вот наесен.

Крайният срок за регистрация за гласуване по настоящ адрес беше 26 април 2015 година и именно април е месецът с най-много пререгистрирали се българи - над 35 000. 

Подобно "преселение" няма от 2011 до 2015 година в цялата база данни. Най-голямо преместване има във Видин, където броят на регистрациите е нараснал седем пъти, във Враца - с пет пъти. Трета в класацията "Изборен туризъм" е Софийска област.

„Обикновено кметовете на кметства в тези малки населени места всъщност са пряко заинтересовани от този изборен туризъм и са изключително улеснени, тъй като тяхната администрация извършва тази регистрация и няма кой да упражни адекватен контрол”, каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.