Пловдивски лекари минаха успешно през "корона на смъртта"

Животът

19-06-2015, 18:20

Снимка:

УМБАЛ "Свети Георги"

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Това е високо рискова операция, при грешка пациентът умира за минута

Изключително сложна 5-часова операция на 36-годишна жена, пострадала тежко при катастрофа в Кърджали на 15 юни, извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Първоначално, пациентката е приета с тежка фрактура на таза в болницата в Кърджали, а след това е пренасочена към Университетска болница в Пловдив, заради наличието на необходимата за тежката операция апаратура, обясни началникът на клиниката проф. Владимир Ставрев.

Той посочи, че по време на операцията, лекарският екип са преминали през т.нар. "корона на смъртта“. Това е зона, през която минават много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високо рискова и при грешка, пациентът умира от кръвозагуба за минути обясни д-р Ставрев. Той бе категоричен, че подобна интервенция се извършва за първи път в Южна България, а досега е правена единствено в УМБАЛСМ "Пирогов“.

Д-р Ставрев не отрече, че и без направата на тази високорискова операция, жената е щяла да се възстанови, но посочи, че тогава, възстановителният период щял да трае между 2 и 3 месеца. Сега, пациентката ще бъде изписана след 5 дни, а още от утре започва раздвижване.

36-годишната жена сподели пред Дарик, че се чувства добре, а болките са намалели. Тя отбеляза, че е била в съзнание и помни всичко от катастрофата.