Венцислав Катинов: Не делим населените места на малки или големи

"В село Глава няма етническо напрежение", заяви директорът на ОДМВР - Плевен

В село Глава се проведе среща на жителите с представители на специализираните структури за борба с престъпността. Инициативата бе на кмета на селото Венелин Вътов.

Глава има 1400 жители и е второто по големина село в община Червен бряг. Монтирани са две камери за виденаблюдение, част от мащабен проект за изграждане на системи за видеонаблюдение на община Червен бряг. Предстои монтиране на още две камери.

За 2014 година регистрираните престъпления в селото са били 30. От тях са прекратени 9. Останали за работа са 21. За периода от 1 януари 2015 година до 18 юни 2015 година в селото са регистрирани 11 престъпления, прекратено е едно, а са останали за работа 10. За същия период на миналата година 2014 /от 1 януари до 18 юни/ - са регистрирани 13 престъпления, прекратени са 5, останали за работа – 8 престъпления.

„Полагаме всички услилия и не делим населените места на малки или големи, на трудни или леки. Това, че криминогенната обстановка в село Глава е спокойна, не ни освобождава от задължението да търсим вашето мнение, да бъдете видяни и чути“, заяви старши комисар Венцислав Катинов.

На срещата се разгърна активна дискусия по проблеми на местната сигурност – битовата престъпност, липсата на осветление в селото, управлението на автомобили и мотоциклети от неправоспособни или от водачи в нетрезво състояние. Директорът на ОДМВР – Плевен поясни, че осигурява полицейско присъствие както в светлата част, така и тъмната част на денонощието там, където е необходимо. Това става на базата на анализ на ресурсите на МВР и точна преценка за степента на необходимите мерки. Катинов добави, че в село Глава няма етническо напрежение. По отношение на въпросите, свързани със страха на хората от нерешаване на проблемите им, разясни, че е необходимо да сигнализират за престъпленията, защото без информация не могат да бъдат предприети необходимите действия от полицията и от прокуратурата, и да се стигне до желания от всички резултат – събиране на доказателства, повдигане на обвинения и осъдителни присъди.

„Има обективни обстоятелства, с които трябва да се събразяваме и да осъзнаем, че МВР работи в рамките на правомощшията си“, категоричен е старши комисар Катинов.

Прокурор Ивайло Тодоров даде практически съвети относно подаваните жалби с препоръката те да съдържат максимална информация за деянието. Ако жалбите са лаконични или непълни, това довежда до допълнителни усилия и разход на време - потърпевшите да призовавани допълнително в полицията за обяснения и хората ще останат с впечатлението, че обясняват многократно едно и също нещо, а после не е взело отношение по конкретния случай.