Как боклукът се превръща в красива вещ

Или кой прави обеци от надупчено билетче от градски транспорт

Бихте ли носили обеци от пакетчета за чай? Или портмоне от бракуван билборд? Идеята вероятно ви се струва доста нестандартна. Има обаче един дизайнер, който вдъхва живот на старите вещи и превръща боклуците в уникати. Казва се Юлиян Кирилов.

Не изхвърляйте опаковките от паста за зъби или прах за пране! Дайте ги на Юлиян, съветва БТВ. Това са само част от материалите, които дизайнерът ще превърне в уникална чанта или портмоне. Старият шивашки метър на баба ви ще се превърне в дръжка за дамска чанта, а използваното билетче от градския транспорт - в обеци.

"Използвам още стари вестници, комикси „Дъга”, кройки, борда, пакети от кафе, които ни събират приятели от съседните кафета. Кожата се замества от гума на кола. От автоморгите ни събират спукани гуми. Лентите за чантите са от блокирали колани за автомобили.”, разказва дизайнерът.

Сред старите пощенски кутии и лампите от макарони се намират и плюшени играчки. „Ето това е Любчо, един наш герой, който си има характер. Тук всички персонажи си имат образ и нещо като паспорт. Той се казва Любчо, грозен е, хапе, много обича спагети и мента с мляко, адски мрази таксиметраджии, ваксиниран, обезпаразитен, с родословие.”

Превръщането на празните опаковки от натурален сок и старите вестници в оригинален продукт е далеч по-дълъг процес, отколкото намирането на материалите. За да бъде направена чанта от партитури и пликчета за чай, например, материалите трябва да се обработят, залепят и зашият. Обработката отнема няколко часа.

Да носиш комунистически вестник на рамо е нестандартно решение. А автентични издания на Работническо дело, Юли намира на битака или в антикварните магазини.

„На битака съм намирал едни много стари писма от царя до различни посланици, например. Намирал съм много интересни илюстровани библии, тях също съм ги запазил, не съм ги съсипал. Много красива карта купих скоро от 1903-та, с всички държави и острови описани. Стари пликове с писма от 1912-та година, много интересни. Тогава хората са писали много по-красиво, по-прилежно, с мерак. Не като сега набързо или даже на компютъра.”

Идеята да вдъхва живот на старите вещи хрумва на дизайнера преди 10-на години. В Барселона попада случайно на изложение на дизайнери, които превръщат отпадъци в аксесоари, лампи и дори мебели. Вдъхновен от техните творби, Юлиян прави първите си чанти от билбордове. Сега уникалните аксесоари привличат вниманието на всеки с по-нестандартно мислене.

„Имат към 5-6 секунди мисъл и си казват - ей, гледай какво са направили от тези стари плочи, дето ги имам на тавана или от тия стари списания, дето ги запалихме в камината.”, с гордост обяснява дизайнерът.

Идеята на Юлиян е все по-малко неща да се изхвърлят на боклука. Смята, че в последните години все повече хора се замислят за това колко е важно да рециклираме.

И не изхвърляйте капачките от бира или кенчетата от безалкохолно - дайте ги на Юли