Изграждат КПП по пътя за Мъглиж

Камиони на дърводобивни фирми разбиват и малкото останал асфалт

Областният управител инж. Георги Ранов заяви готовност за подкрепа на проект, с който община Мъглиж може да кандидатства за европейски средства за укрепване на скалната маса и частична рехабилитация на пътя за село Селце.

Ерозията на земна и скална маса и свлачищата през последните години са довели до почти пълно разрушаване на пътната настилка. Минаващите тежкотоварни камиони на дърводобивните фирми разбиват и малкото останал асфалт. Допълнителни опасности създава и фактът, че пътят е изключително тесен и по него е невъзможно разминаването на тежък камион с друго превозно средство.

Кметът на Мъглиж Господин Господинов обясни, че за хидрологически проучвания, за оширяване и асфалт на участъка от 17.5 км ще бъдат необходими около 10 млн.лв. Тези средства не могат да бъдат осигурени в момента и трябва да се търсят други начини поне за частично решаване на проблема.

Участниците в дискусията за тежкото състояние на пътя към Селце се обединиха около няколко предложения- да се ограничи движението на тежкотоварни автомобили по пътя от Мъглиж за Селце, камионите до 5 тона на една ос да преминават безпрепятствено, а по-тежките да получават разрешителни от общината и да заплащат такса преминаване. Втората мярка ще бъде изграждането на КПП с денонощен режим на работа. Дежурният ще съблюдава  спазването на наредбата за ограничаване на движението и ще предупреждава водачите, ако по пътя вече е тръгнал тежкотоварен автомобил и разминаването му с друг няма да е възможно.