Апарат за 500 хил. лв. стои неизползван, няма пари за консумативи

Заради този проблем стотици престъпления не могат да бъдат разкрити

Апарат за анализ, купен през март 2014 г. за 500 хил. лв., стои неизползван, а десетки разследвания са забатачени заради забавени експертизи, алармират от НИКК.

Над 10 хил. взети ДНК проби на бандити, обвинени или осъдени за различни престъпления през последната година, не могат да бъдат вкарани в базата данни на МВР заради липса на пари за консумативи. Това съобщиха за “24 часа” от института по криминалистика и криминология към МВР.

Заради този проблем стотици престъпления не могат да бъдат разкрити, защото профилите не може да се сравнят с повече от 15 хил. ДНК следи, иззети от хора или местопрестъпления у нас, както и с над милион ДНК профили от други европейски държави, с които сравняваме всеки месец.

Само в последните месеци има повече от 10 случая на разкрити извършители на финансови и други престъпления, заловени, след като наш ДНК профил е съвпаднало с местопрестъпления в Австрия, Германия, Холандия и Франция.

Експерти от института по криминалистика и криминология към МВР разказаха, че проблемът с натрупването на взети ДНК проби започнал преди година, когато влезе в сила поредната промяна на Закона за МВР, направена от правителството на Пламен Орешарски. Тогава в наредбата за полицейска регистрация е записано, че задължително на всеки задържан, на който е повдигнато обвинение, или престъпник с влязла в сила присъда трябва да се вземе ДНК проба. Този биологичен материал трябва да бъде обработен и да бъде вкаран в базата данни на полицията. До юли 2014 г. това се е правело само по преценка на разследващите органи.

Така със законовата промяна за 12 месеца експерти и служители на МВР вече са взели ДНК проби на 10 хил. наркодилъри, грабители, изнасилвачи, банкови обирджии и други опасни престъпници. Иззетите биологични материали обаче, вместо да се сравнят с неразкрити престъпления, се трупат в НИКК, без дори да са направени профилите им, заради липса на необходимите материали.

Специалистите в института по криминалистика са изчислили, че консумативите за ДНК анализа на тези проби излизат между 50 и 60 лева за едно изследване, но ефектът след това ще бъде много сериозен, защото базата данни почти ще се удвои. В огромната база данни от местопрестъпления, с които може да се сравняват профилите, пък има биологични следи от повече от 10 неразкрити банкови обира, от бомбаджии, които са взривявали самоделки, и от извършители на поръчкови убийства от последните 15 години.

Екип на “24 часа” видя в института по криминалистика, че купен през март м.г. нов апарат за ДНК анализ за 500 хил. лева седи опакован и не се използва, защото не се отпускат пари за реактиви. В същото време огромен брой дела и разследвания са забатачени заради забавени ДНК-изследвания.

“Новият “секвенатор” би увеличил близо два пъти скоростта на правенето на изследвания, защото неговата производителност е по-голяма. Той изследва до 24 проби с биологичен материал едновременно”, обяснява експертът от НИКК Цветан Нишев. В лабораториите на института на МВР има закупен и готов за използване робот, който подготвя пробите за извличане на ДНК. Той също обаче само е въведен в експлоатация, а не се използва заради липса на финансиране.

Специалисти са категорични, че ако се осигурят средства, правените в момента годишно около 300 ДНК експертизи ще скочат повече от двойно.

Ще може да се засили и обмяната на ДНК проби с полицейските служби на други държави, която също е много ключова, категорични са от МВР.

Всеки месец цялата база данни с ДНК профили автоматично се сравнява с натрупаните следи в Австрия, Германия, Холандия и Франция и още няколко европейски държави, които са се включили в конвенцията от Прюм.