Кошмарните наводнения от нощта на 19 срещу 20 юни - година назад

Животът

20-06-2015, 10:50

Снимка:

снимка, мениджър

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

60 критични точки за наводнения в областта

Повече от 350 души приеха кризисен център за свой дом в продължение на дни

Само за няколко часа, след поредният дъжд и на 20 юни Добрич осъмна в бедствено положение, което принуди над 350 души да приемат в продължение на дни за свой дом един кризисен център. А други - своите автомобили. Това се случи точно преди година. За един ден водната стихия отне един човешки живот, а засегатите домове и хора надхвърлиха 2000 души.

Два хеликоптера "Кугър" на българските ВВС участваха във въздушна евакуация на попаднали във воден капан хора в района на курортен комплекс "Албена" и добричкото село Прилеп. Точно преди година хора, които разчитаха на своя труд, на своя дом, на своите сили, само за ден бяха принудени да разчитат на помощта на хората, на дарители, на организации, за да проедолят кризата. 60 имота бяха най-тежко пострадалите от наводненията в Добрич. 16 от тях бяха напълно срутени сгради, 27 бяха съборени, а 18 трябваше да се укрепят.

За броени часове придошлите води на река Добричка бяха залели парка и ниските части на града. Над 50 метра бе разливът на водата по бул. Русия.  На места тя стигаше до метър. В сутрешните часове приливната вълна заля и района на Хуманитарна гимназия.  Това стана на 20 юни 2014. 

Хиляди българи станаха съпричастни с трагедията на пострадалите и показаха, че в трудните моменти, не държавата, а хората си подават ръка и остават заедно. Стихията ни показа къде се намираме и колко слаби можем да бъдем, а също и обратното - че в кризата можем да бъдем силни и да се изправим срещу трудностите. 

Добрич беше сред сериозно пострадалите от водната стихия преди година. Но и там, както в „Аспарухово” във Варна, все още не е ясно дали има виновни. Образуваното досъдебно производство не е приключило, тъй като продължават разпитите на свидетели.