Stars and Stripes: Два американски танка летят към България

Свят

21-06-2015, 08:00

Снимка:

stripes.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те ще участват в учението "Бързина и мощ" на полигона "Ново село"

Два танка М1А2 "Ейбрамс" са били натоварени вчера на военно-транспортен самолет С-17 в американската военно въздушната база в Рамщайн, западна Германия. Те ще вземат участие в учения с бойни стрелби на полигона "Ново село", съобщава в електронното си издание армейският в. Stars and Stripes.
За първи път американските въоръжени сили прехвърлят по въздуха танкове М1А2 "Ейбрамс" на територията на Европа, според Сухопътните войски на САЩ в Европа, отбелязва Stars and Stripes.

Планираното за следващата седмица учение "Бързина и мощ" на учебния полигон "Ново село", което ще продължи няколко дни, цели да успокои съюзниците от НАТО и да демонстрира способността на американските въоръжени сили бързо да разположат военна техника в Европа, отбелязва изданието. То е част от действията, които САЩ и съюзниците им в НАТО добавиха в дневния си ред след руското анексирането на украинския полуостров Крим.

"Смисълът на всичко това е да се покаже на нашите натовски съюзници огневата мощ на М1А2, но също да се покаже на нашите противници, че имаме силите и координацията за бързо прехвърляне на М1А2 в различни страни по цяла Европа", посочва пред изданието старши лейтенант Франк Ууд от Трети батальон в 69-и бронетанков полк в състава на Трета пехотна дивизия във Форт Стюърт, щата Джорджия.

Също така за първи път американски танк ще демонстрира бойна стрелба в България, посочи старши лейтенант Ууд. Той добави, че в продължение на три месеца войниците от неговия батальон са работили с български войници на американския учебен полигон в Хохенфелс, Германия, преди изпращането на танковете за България. "Те наистина харесаха нашите танкове", каза американският офицер.