Министър Василева: Продължаваме да контролираме зоната на разлива

От Министерството на околната среда и водите връчиха на „Лукойл” акта за глобата

Министерството на околната среда и водите и Община Бургас ще продължат да контролират залятата при разлива на бензин между кв. Долно Езерово и село Братово зона. Това стана ясно от направената инспекция от министър Ивелина Василева и кмета на община Бургас Димитър Николов. В нея освен специалисти от РИОС - Бургас, взеха участие бургаските депутати Диана Йорданова и Димитър Бойчев. .

"Има качествена промяна от това, което заварих в първите часове след разлива", заяви  министър Василева. Според нея, все още има остатъчно замърсяване от разлетия бензин и отлагания по корените на растенията. Предприети са всички мерки за отстраняване на щетите.

Министър Василева заяви, че ще изисква от "Лукойл" увеличаване на охраната по тръбопроводите, въвеждане на видеонаблюдение и план за действие при кризисни ситуации.

Според кмета Димитър Николов, Община Бургас ще има претенции към Рафинерията за покриване на финансовите разходи, които са били изразходени за справяне с извънредната ситуация. Той допълни, че се касае за използваната специализирана техника и извънредното възнаграждение на служителите, които са взели участие в акцията по отстраняване на пораженията.

Министър Василева каза, че езерото "Вая" не е замърсено и в момента трябва да се отстранят пораженията от остатъчното замърсяване. Тя уточни, че ще входира в Народното събрание предложение за законови промени, с което да се увеличат санкциите за екозамърсителите в максимални размери.