Половин млн. българи не знаят, че са с хепатит

Новините

21-06-2015, 10:47

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 000 българи са болни от хепатит С

Едва 3 на сто от тях обаче знаят това и се лекуват

Близо половин милион българи са носители на хепатит B или C, но без дори да подозират за това. 110 000 са само българите, които живеят с хепатит C.
Едва 3 на сто от тях обаче знаят това и се лекуват, сочат данни от информационната кампания "Хепи ли си?", цитирани от Новинар. Именно поради тази причина е важно поне веднъж годишно да се правят профилактични изследвания, заяви Силвана Лесидренска от сдружение "ХепАктив".
Фрапиращо е и това, че 90 на сто от българите не знаят какво представлява заболяването, сочи национално представително проучване на организацията. Хепатит C е инфекциозно заболяване, което се предава по кръвен път и засяга главно черния дроб.
У нас здравната каса финансира само лечението с интерферон, макар че в световен мащаб безинтерфероновите терапии дават над 95% шанс за излекуване на пациента. "Надяваме се, че ще имаме подкрепата на институциите и министерството тези терапии да влязат в разумно кратък срок и при нас.
Има пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват", коментира тя и допълни, че едва около 1000 души се подлагат на терапия. Нещо повече - хората, които употребяват интравенозни наркотици или алкохол, не получават лечение.
Причината е, че според Българското дружество по гастроентерология се смятат за рискови групи. Любопитното обаче е това, че до момента няма научни доказателства, че тези пациенти не могат да се подложат на лечение.
"В много от случаите осигуряването на терапията е добър начин за трансформиране на поведението", заяви неотдавна пред "Новинар" активистът Луис Мендао от European AIDS treatment group.
В световен мащаб с хепатит C са заразени над 170 000 000 души, като 500 000 души умират от усложнения на заболяването всяка година. Инфектираните са четири пъти повече от тези, които имат СПИН. Освен това от хепатит С умират много повече пациенти, отколкото от СПИН.