40% от енергийните мощности на България са край Стара Загора

Мисия

21-06-2015, 11:14

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

40% от енергийните мощности на страната са съсредоточени в област Стара Загора, пряко с производството на ток са заети над 3000 души. Това е информацията от председателя на БПП в Стара Загора Олег Стоилов, цитиран от "24 часа".

Думите са по повод Деня на енергетика, който се отбелязва днес.

Празникът е особено актуален в област Стара Загора, на чиято територия е разположен комплексът “Марица-изток” с 4 електрически топлоцентрали, припомня изданието.

Всяко второ семейство в областния град е свързано и зависи или от работата на тецовете, или от дейността на мините в “Марица-изток”. 

 В миналото наричаха този район енергийното сърце на България. Днес акцентират на факта, че производството на “Марица-изток” е гарант за националната сигурност на България, защото не зависи от вносни суровини, а в електричество се превръщат местните лигнитни въглища. Те са с голямо съдържание на сяра и нямат друго приложение освен за гориво на централите.

В навечерието на празника енергетиците от американската централа “AES Гълъбово” - една от 4-те в района, отчетоха за 2014 г. печалба в размер на 130 млн. лв.

“Възвръщаемостта ни е под 10% и в този смисъл не се ползваме от прекалено големи преференции, както се твърди. Печалбата ни е според международните стандарти, че и по-малка”, уверяват от ръководството на компанията.

Едно от условията AES да намали изкупната цена на електроенергията си е

НЕК да изплати на ТЕЦ “AES Гълъбово” дължимите 220 милиона евро за проден ток

КЕВР вече предложи мерки, които да влязат в сила през новия регулаторен период от 1 юли т.г. Те обаче срещат съпротива от различни среди, най-големи притеснения и дискусия предизвиква предвиденото увеличение на цената на тока за бизнеса между 13 и 20%.

“Ние не сме проблем, а част от решението на проблемите в енергийния сектор на България. Затова подкрепяме предвидените от КЕВР мерки за стабилизиране на сектора и смятаме, че те трябва да се изпълнят. Голям риск е да се губи време в спор какви да бъдат тези мерки, от това всички ще загубим”, каза изпълнителният директор на “AES България” Оливие Маркет.

Тези мерки обаче притесняват синдикатите от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, където настроението на енергетиците в техния ден е на другия полюс. Всеки момент ще бъдат публикувани резултатите на теца за 2014 г., но вече се знае, че по различни причини най-голямата топлоцентрала на Балканите е завършила със загуби в размер на близо 38 млн. лв.

Неотдавна двата основни синдиката - КТ “Подкрепа” и КНСБ, подкрепени от колегите си миньори от мини “Марица-изток”, разпространиха декларация до централната власт, в която изразяват тревога и несъгласие с намерението на регулатора да остави “Марица-изток 2” изцяло на свободния пазар.

“Този т.нар. свободен пазар с регулаторна комисия за цените не е нещото, което може да създаде наистина свободен пазар на електроенергията”, се казва в документа.

В последните дни се заговори за евентуално увеличение на таксата “Пренос и достъп”

като компенсация за вдигането на таксата “Задължение на обществото” на бизнеса.

Но това удря износителите на ток, както това става през зимата на 2013 г., когато практически износът в един момент спря. Синдикатите не са съгласни с тези мерки и предупреждават, че заедно с миньорите са готови на действия в защита на своите интереси, включително и на стачка.