Въпреки валежите, нивата на реките спадат

Региони

21-06-2015, 11:22

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След градушките - накъде?

Екоминистерството успокои: Реките се понижават

Жълт код за значителни валежи бе обявен в пет области на страната

Очаква се нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната да продължат да се понижават. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАХ) обявява за днес жълт код за значителни валежи за областите - Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. 

Очакваните валежи временно ще са интензивни, а в планинските част на областите, на места количествата за денонощието ще достигат 20-35 л/кв.м. Водните количества на наблюдавани реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. При някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води. Регистрираните нивата в 8 часа на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: от -16 см до +26 см

Черноморски басейн: от -2 см до +2 см

Източнобеломорски басейн: от -30 см до +17 см. Повишения с до +8 см са регистрирани в долното течение на река Тунджа, с до +17 см в долното течение на река Марица ,след вливането на река Сазлийка.

Западнобеломорски басейн: от -8 см до +2 см.В

з основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната се очаква да продължат да се понижават. В понеделник в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения:

Дунавски басейн : очаква се понижаването или задържането на водните нива да продължи. На 22 юни се възможни повишения в по-голямата част от реките.

Според моделираните водни количества за река Искър: за 22 юни, те ще са над средната стойност и под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Янтра: за 22юни ще бъдат над средно многогодишната стойност и под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом : в долното течение на реката на 22 и 23 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. На 22 и 23 юни са възможни повишения на нивата - първият ден в горните части на водосбора, а през вторият - в целия водосбор, на 23 юни в долната част. Водните количества ще са под прага за внимание.

Черноморски басейн: през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения, като по-съществени ще са на 22 юни.

Източнобеломорски басейн: през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения на водните нива в резултат на прогнозирани валежи:

Река Тунджа – днес и на 22 юни в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива по цялото протежение на реката.

Река Марица – през следващите 1-2 денонощия са възможни краткотрайни повишения за днес, 21 юни главно в горното течение на реката над Пазарджик и Родопските притоци, а на 22 юни са възможни по-значителни повишения на притоците й в целия водосбор.

Река Арда : днес и на 22 юни са възможни краткотрайни повишения на речните нива в резултат на прогнозирани валежи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реките ще са под праговете за предупреждение.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, водните количества на реките във водосбора краткотрайно ще се увеличат. Днес във вечерните часове на някои пунктове има вероятност за достигане на жълтия праг за предупреждение.

Последните симулации на модела показват вероятност водното количество на Черна река при гр. Смолян да достигне жълтия праг за предупреждение на 21юни.

Западнобеломорски басейн: днес и утре се очаква нивата на реките във водосборите реките Места и Струма краткотрайно да се повишат вследствие на прогнозирани валежи, като по-значителни повишения се очакват срещу 22 и на 22 юни.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.