НС на ДБГ не приема предложеното увеличение на цената на тока

Десните искат изслушване на председателя на КЕВР

Националният съвет на "Движение България на гражданите" не приема предложеното увеличение на цената на тока, съобщи на пресконференция днес в Добрич  председателят на движението и вицепремиер Меглена Кунева.

Решението е взето на проведеното в Добрич двудневно заседание на ДБГ. В него е вписано, че органът не приема предложеното увеличение на цената на тока и възлага на народните представители от ДБГ поредица от законодателни и други действия с цел яснота за гражданите и нормализиране на ситуацията в сектора.

Според решението на Националния съвет депутатите от ДБГ в Реформаторския блок следва да организират изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ, като целта е да се установи яснота за гражданите по отношение на аргументацията на предложеното увеличение. По време на Националния съвет по-голямата част от областните координатори са съобщили за изразено недоволство от бизнеса и хората от предложеното увеличение и неяснота около причините, които го налагат и то точно сега.

Депутатите от ДБГ, които са 7 в парламентарната група на РБ, са натоварени от Националния съвет да предложат промени в Закона за енергетиката за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия.

Националният съвет на ДБГ утвърди постъпилите до момента кандидатури за кметове на 12 областни центрове и 90 общини и райони в България, като част от тях ще са вероятно номинации и на Реформаторския блок за предстоящите местни избори, това съобщи  Найден Зеленогорски. Единни кандидати на РБ за кметове засега са утвърдени в Добрич – Йордан Йорданов и в Плевен - Георг Спартански.