Ивайло Калфин – приятната изненада на този кабинет

Първанов похвали социалния министър за промените в пенсионната реформа и семейните помощи

Ивайло Калфин е приятната изненада на този кабинет. Това каза в пловдивското село Радиново, лидерът на АБВ Георги Първанов, във връзка с избора на бившия външен министър за социален министър, предаде Радио „Фокус”.

„Ивайло Калфин разработи като законодателство пенсионната реформа, с която никой през тези 25 години не посмя да се захване. И тази пенсионна реформа като закон е вече в парламента, предстои нейното гласуване. Да се надяваме това да се случи, защото по-нататъшното отлагане на пенсионната реформа утежнява ситуацията и обрича българските пенсионери – сегашни и бъдещи, на ниски доходи и едно мизерно съществуване”, коментира Първанов. 

По думите му обаче, Калфин не спира до тук. Той се е захванал да решава проблемите със семейните помощи за деца и доброто родителство. „Не може да получават държавни помощи онези, които не могат да се грижат за децата си. Създават три, четири, пет и повече деца и ги забравят. Да, за такива може да има помощи в натура, но те трябва да бъдат стимулирани да гледат децата си, да ги възпитават, защото това са бъдещите работници и служители на България”, каза още лидерът на АБВ. 

Според него, такава социална политика у нас досега не е имало. Той посочи още, че повишаването на средната работна заплата и поставянето на въпроса за осигурителния доход са станали именно по настояване на Ивайло Калфин.