Разказ от първо лице за кървавото меле в „Дружба”

Във вторник изписват наръгания баща в столичния автобус №88

Нападнатите в столичния автобус в събота вечерта момчета от цигански произход Траян и Симеон разказаха своята версия на случилото се в ефира на Нова телевизия. Те се прибирали се от черква с автобус 88, когато без причина, ги нападнали българи, твърдят двамата младежи.

„Неочаквано започнаха да ни бият. Биеха ни с палки и боксове. Не сме си говорили с тях, не сме ги провокирали", разказаха Траян и Симеон. "Тръгнахме да слизаме и те продължиха да ни бият", обясниха момчетата.

Техният баща е с прободни рани и се очаква се да бъде изписан във вторник. "Не съм спала цяла нощ", заяви в ефира на телевизията майката на момчетата Емилия.

Тя изрази притеснение за съпруга си. "Когато ми казаха отидох и видях сина ми припаднал на земята целия в кръв", каза Емилия. Момчетата са категорични, че не са провокирали по никакъв начин нападателите.

"Живея от 28 години тук, мъжът ми е роден тук", обясни Емилия. "Не сме пришълци", подчерта тя. Майката обясни, че в семейството й хората работят и не са неграмотни, а момчетата ходят на училище.

Припомняме, трима души от цигански произход пострадаха на 20 юни, събота, вечерта при сбиване в автобус №88 в столичния квартал "Дружба". Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 19:50 ч.

Малко по-късно на мястото на инцидента са пристигнали около 30 роми, които са роднини и приятели на пребитите.

Те са се опитали да обяснят, че става въпрос за организиран инцидент с цел посегателство върху циганите в София. Тримата пострадали са откарани в "Пирогов". Те са с леки наранявания, няма опасност за живота им. Полицията е започнала разследване по случая. "Разправиите между роми и българи са разправии между два вида". Така Боян Расате квалифицира скандала в Орландовци в ефира на Нова телевизия.

"Голяма част от тях живеят по този начин, защото така искат", според Боян Расате. По мнението му, по-голямата част от циганите не водят нормален живот.

Той обаче не приема нежеланието на ромите да се учат. За пример посочи, че още от времето на турското робство най-бедните българи са давали мило и драго да изучат децата си.

"Очевидно има разлика между видовете", коментира Расате. Според него, скандалът в Орландовци е на етническа основа.

Това е вторият случай на бой в столичния автотранспорт. На 11 юни младеж наръга баща и син с нож. Тогава по-възрастния мъж беше с опасност за живота.