Синдикалисти предупреждават: Стотици надзиратели ще бъдат съкратени

Така всеки служител ще продължава да пази по 100-200 престъпници

456 щата в местата за лишаване от свобода ще бъдат съкратени, каза пред Фокус Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България.

„118 от тях са вакантни, но в тази бройка влизат надзиратели, което е в разрез с поетия ангажимент от страна на Министерство на правосъдието да не бъдат съкращавани хора от надзорно охранителния състав”, обясни той.

Припомняме, ведомството на Христо Иванов и синдикатите се разбраха за оптимизиране на разходите, което обаче да не прераства в "кастрене".

По думите на Михайлов дори и тези служители да се водят свободен щат няма да може реално да бъде изпълнено изискването за свързано с препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание персонала в затворите да бъде увеличен.

„Съответно тези дисбаланси в съотношението, които съществуват в момента, а имено един надзирател в зависимост от затвора да охранява между 80 и 200 лишени от свобода да бъдат нормализирани”, коментира той.