Разходите за болнични на НОИ удариха 5-годишен рекорд

Най-доброто от печата

22-06-2015, 06:47

Снимка:

ureport.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ръстът ще продължи и през тази година

Разходите за болнични на Националния осигурителен институт удариха 5-годишен рекорд. Плащането на първите три дни продължава да товари все по-сериозно и бизнеса, защото броят на болничните листове за сметка на работодателя продължава да расте, пише в. "Сега".
Харчовете на държавата през миналата година вече надминават тези от началото на кризата - през 2009 г., когато бе достигнат предишният връх. Тогава кабинетът въведе като временна и антикризисна мярка работодателят да плаща първите три дни, за да се ограничат злоупотребите. Справка в данните на НОИ обаче показва, че след първоначалния ефект на мярката в първите две години през 2010 и 2011 г. след това харчовете растат устойчиво.
Така се стига до 2014 г., когато НОИ е изплатил над 340.3 млн. лв. само за болничните за общо заболяване (без обезщетенията за гледане на болен член на семейството и др.). Това е най-високият разход от 2009 г. насам. Ако към миналогодишните разходи се добавят и платените обезщетения за гледане на болен член, трудова злополука и др., сумата се повишава на 351.6 млн. лв.

Според данните на осигурителния институт на всеки осигурен у нас се падат по осем дни в болничен, платен само от държавата. За една година са изгубени 14.5 млн. дни в ползване на болничен. Средното обезщетение за това е стигнало почти 217 лв. Разбивката по пол показва, че над 668 хил. мъже са отсъствали 5.6 млн. дни в платен от НОИ болничен за общо заболяване. Жените са отсъствали повече - 8.1 млн. дни са ползвани от близо 901 хил. дами.

Отделно от това са разходите на работодателите за първите три дни от болничния, за които няма данни. За миналата година бизнесът е платил общо 449 хил. листа, които са били до три дни, съобщиха от осигурителния институт пред "Сега". И тези болнични се увеличават - с около 12 хил. спрямо 2013 г. Стъпката е устойчива - и през 2013 г. увеличението бе с над 11 хил. спрямо предишната 2012 г. Всъщност мярката за прехвърлянето на първите три дни даде резултат само в първата и втората година от въвеждането й (от средата на 2010 и 2011 г.), когато наистина имаше рязко намаление на разходите на болничните за НОИ, каквато бе целта й.

 ТЕНДЕНЦИЯ

Тенденцията за ръст на болничните ще продължи и тази година, ако се съди по данните от първото тримесечие. От януари до март вече са платени 92 млн. лв., което е ръст с 8 млн. лв. спрямо същия период на 2013 г. Расте и средното обезщетение - през м.г. се получава средно с по 10 лв. повече, или 216 лв. и 90 ст.