"София Прайд" се фокусира върху тормоза в училище

София Лайф

22-06-2015, 11:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"София Прайд" премина без инциденти

"София Прайд" все пак ще има

Според Радослав Стоянов, един от организаторите на парада, младите хора се притесняват да споделят за проблема, а учителите не са готови да се натоварят и с тази отговорност

Тазгодишното издание на "София Прайд", което ще се проведе на 27-и юни, ще фокусира вниманието върху проблема с дискриминацията в сферата на образованието. Това каза пред БНР Радослав Стоянов, един от организаторите на парада от Българския хелзинкски комитет:

Поводът е едно проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права, което беше проведено през 2012- година. Това е най-обхватното проучване върху нехетеросексуалните и трансгражданите на страните - членки на ЕС. Едно от нещата, които то установи е, че над 70% от анкетираните у нас са били обект на тормоз в учебните институции.

Според Радослав Стоянов младите хора се притесняват да споделят за проблема, а учителите не са готови да се натоварят и с тази отговорност:

Тези проблеми имат нужда и от институционално решение чрез разработване на политики и правила как да се постъпва в ситуации на тормоз върху младежи с различна сексуална ориентация.

Организаторите на "София Прайд" се надяват на по-сериозна посещаемост тази година.