Министър Кралев: Да видим как ще се развива ЦСКА

Бъдещите инвеститори да се разберат и дадат конкретни решения

За да стигнем до този казус с ЦСКА проблемът е, че дълги години се е правил компромис, именно в името на феновете. Знаете, че и двата клуба - Левски и ЦСКА са изключително сложни за управление, поради спецификата и структурата на фенската си маса, те винаги са подложени на голям натиск с огромни очаквания. Много хора им симпатизират и са засегнати от тяхната съдба. В името на феновете са правени много компромиси. Има правила на УЕФА, на ФИФА, които трябва да се спазват. Държавата е последната институция, която ще изкаже становище в тази ситуация. Когато имаме яснота тогава можем да коментираме в конкретика казуса на ЦСКА. Струва ми се, че в последната година проблема се отклонява, същината на проблема се премества към базите, а не към това какво ще се прави с клуба и каква ще е неговата съдба“, каза министър Красен Кралев пред БНТ.

Спортният шеф е в града под липите за награждаването на финалистите в Европейското отборно първенство по лека атлетика -  Втора лига. Сред официалните гости на проявата бяха още вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика и претенденти за президентския пост сър Себастиян Коу и Сергей Бубка.

Министърът апелира към тези, които искат да инвестират в ЦСКА да се разберат и да дадат конкретно решение, като всичко стане по законов ред.
„Тези проекти, които в момента се коментират са нови, а казусът е друг, затова отборът не е получил лиценз, заради невъзможността да плати тези средства към НАП, допълни министърът. - Да видим какво ще се произнесе Изпълкомът и тогава може да коментираме. Проблемът не е в базите. Прекалено много се спекулира с тази тема. Държавата ще направи това, което е необходимо, за да обезпечи нормални условия за труд на футболистите. Ние не можем да коментираме този казус преди самите собственици на клуба или бъдещи инвеститори да са заявили конкретни намерения, да са се  обединили около една платформа, една програма. Нека да говорим първо за футбол, за това как ще се развива клубът и едва тогава ще се коментира въпроса с базата.“  

На въпроса кой ще наследи дълговете и пасивите на ЦСКА министър Кралев беше категоричен, че това са търговски взаимоотношения. „Налице е търговско дружество, което дължи пари към НАП и собствениците му трябва да предприемат конкретни действия. Когато изпаднат в неплатежоспособност би трябвало да обявят фалит, да се назначи синдик и да се предприемат всички мерки предвидени от закона, за да се тръгне по процедура за фалиране на дружеството“.

Министърът подчерта още, че за да се развива едно футболно дружество добре, трябва да се управлява като всяко едно търговско дружество. „Не може да харчиш повече пари отколкото имаш. Без значение какви са ти плановете и амбициите имаш бюджет, извън рамките, на който неможеш да излизаш. Когато това нещо се случи резултатът е ясен стига се до фалит. Всичко е в ръцете на тези, които управляват клуба. С разумен мениджмънт с едно по-балансирано управление могат да се постигнат и добри резултати.
На въпрос от студиото за тезата, че спрямо ЦСКА се упражнява 25-годишен геноцид спортният шеф беше ясен, че още от времето на министър Свилен Нейков през 2012 година ПФК ЦСКА има подписан 20-годишен договор за ползване на стадион „Българска армия“.  

„Целият този договор е подписан срещу извършване на конкретни инвестиции в изпълнение на инвестиционна програма. Така, че невиждам за какъв геноцид може да се коментира в случая“, отсече Кралев.

Министърът коментира и представянето на българите на Първите европейски игри в Баку.

„Аз не бих искал в момента да давам крайни оценки за нашето представяне. Основните ни медали, както очаквахме, са от борбата. При борбата това състезание имаше статут на европейско първенство, т.е. всички държави бяха представени с най-силните си състезатели. Радващото е, че все пак успяхме да вземем някакви медали, посочи Кралев. - В стрелбата също очаквахме да имаме добър резултат. Получи се. Сега имаме надежди, свързани с бокса и със самбото. Имахме нашите си моменти на успехи. Имахме добри представяния. Имахме моменти, в които не се представихме добре, но не би трябвало да се правят генерални изводи. Все пак това са едни експериментални игри, в които се дава шанс повече на младите спортисти да покажат възможностите си.  Трябва да видим в какво състояние сме в момента. Да сверим часовниците си и да продължим напред. Да се готвим за предстоящите световни първенства за участие в олимпийските игри догодина в Рио.“