Безпрецедентно! Прекратиха правомощията на Общинския съвет в Павел Баня

Животът

22-06-2015, 14:05

Снимка:

wikimapia.org

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Шефката му счита решението за саботаж на местната власт

С решение от петък на Общинската избирателна комисия в Павел баня са прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет. В 14.00 часа общинските съветници се събират на извънредно заседание, информира БГНЕС.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия в Павел баня е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове. Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на държавата ни, е на основания член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза, че свиква извънредното заседание днес с една единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите и?, до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу - съветник от ДПС , чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

Разследване на "Хоризонт" прогнозира още преди седмица за подобно развитие на събитията.