КНСБ:Ако не се предоговорят "Мариците" гърми държавата

Общество

22-06-2015, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Синдикатите настояват за пълна либерализация на енергийния пазар

Как да спасят енергетиката и да не се увеличи цената на електроенергията за индустрията - с това се захванаха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). "Настояваме държавата да се върне на изходни позиции и да започне да мисли за проблемите в сектора", заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдикатите са написали няколко стъпки в помощ на правителството.

На първо място те настояват държавата да изкупи обратно мажоритарните си пакети от т.нар. американски централи - ТЕЦ Марица 1 и ТЕЦ Марица 3.

"Нека да сложим неприличното предложение на масата", отсече Димитров и предупреди, че ако наистина не се предоговорят условията с американските централи: "Гърми цялата енергетика, цялата икономика и цялата държава".

От синдиката не са съгласни с твърденията на управляващите, че такова предоговаряне вече има, тъй като са проверили, че цената за изкупуване на тока от двете централи не е предоговорена.

Като друго решение на проблемите от КНСБ посочват пълна либерализация на пазара на електроенергия. Според синдиката, националната електрическа компания (НЕК) не трябва да е единствената, която да може да продава електроенергия.

От КНСБ предлагат държавата да създаде специализиран фонд на скъпата енергия, който да заработи от началото на 2016 година, а задачата му е да продава така наречения скъп ток от американските централи и от ВЕИ-та. Фондът обаче трябва да продава тази енергия на нормални цени за свободния пазар, макар че ще я закупуват скъпо. Идеята е оценена като "екзотична" от специалисти в бранша.

Държавата от своя страна ще захрани само веднъж с пари въпросния фонд, а той в последствие ще си набавя средства като търгува с въглеродни емисии и т.нар. зелени сертификати.

„Спасихме една банка, сега трябва да спасим и икономиката, и енергетиката", заключи президентът на КНСБ Пламен Димитров.