Авторът на паметника „1300 години България“ съди София

Проф. Валентин Старчев е против преместването на монумента в Музея на София

Проф. Валентин Старчев съди Столичната община, заради решението за премахване на паметника „1300 години България“ - паметникът, който се намира в началото на градинката на НДК.

Проф. Старчев е решил да се обжалва определението на първоинстанционния съд, което е в полза на решението на Столичната община да демонтира монумента от градинката пред НДК.

Валентин Старчев заяви в интервю за БГНЕС, цитиран от News.bg, че по-горната инстанция на „Темида“ закъснява с решението си по казуса и ще коментира повече по темата след произнасянето на магистратите. Не става ясно обаче кога се е провело заседанието по делото.

Припомняме, периодично в публичното пространство възниква оживена дискусия за съдбата на паметника пред НДК. От години паметникът е ограден, тъй като е опaсeн за минаващите покрай него граждани.

Идеята, която се наложи и в Столична община е да възстановят на мястото на паметника „1300 години България“ мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, а монументът да бъде преместен в Музея на София.

Това е безумна идея, заявява проф. Старчев. Според автора събарянето на паметника пред НДК и неговото преместване е невъзможна идея. По думите му едно преместване означава разрушаване, а самата идея за друго място е извън смисъла му на паметник за 1300 г. България.