Гръцкото правителство е изпратило снощи в Брюксел грешен екземпляр на предложенията си

Свят

22-06-2015, 18:02

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Европейската централна банка заседава извънредно заради Гърция

Сутринта се е получил верният, но това забави работата в днешния ден

Появи се първа надежда, че Гърция може да постигне споразумение с кредиторите си и да избегне фалит след последните предложения, които направи кабинетът на Ципрас, пише Фактор.

Осем дни преди крайния срок финансовите министри на Еврозоната поискаха да се запознаят през следващите два дни подробно с последните предложения на левичарското правителство в Атина и изразиха надежда, че те могат да доведат до сделка.

"Това е добре дошла стъпка и положителна стъпка", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия. "Това е основа да възобновим дискусията в близките два дни и да имаме резултат".

По-късно тази вечер специално заради Гърция се събират 19-те държавни и правителствени ръководители от Еврозоната, но не се очаква те да вземат окончателно решение. Най-вероятно то ще остане за среща на върха на ЕС в четвъртък и петък.

Процесът се забави заради лоша организация в Атина. Дейселблум потвърди, че снощи правителството на премиера Алексис Ципрас е изпратило в Брюксел погрешен екземпляр на последните си предложения, който рано тази сутрин е заменило с правилния.

Дейселблум каза, че не е успял да прочете двата документа подробно и че на пръв поглед разликите между тях били малки.

Объркването обаче не позволи на финансовите министри да изучат новите предложения в детайли и да ги представят като основа за дискусия и политическо решение на националните си лидери, които се събират от 20 часа българско време.

Дейселблум каза, че експертите на институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - както и държавите от еврото започват веднага работа по гръцките предложения.

По думите му те са "широки и всеобхватни, но трябва да погледнем подробностите, дали сметката излиза от фискална гледна точка".

Часове по-рано обаче Еврогрупата започна с песимизъм, заради хаоса с изпратените от Атина документи.

"Не знам какво ще стане, имам много ниски очаквания", каза финландският министър на финансите Александер Щуб. "Този ден ще е загубен. Това ще е понеделник, в който сме изминали напразно много въздушни мили - както министър-председателите, така и финансовите министри, защото, опасявам се, няма да има пробив".

"Имам много ниски очаквания за споразумение днес", каза ирландският министър на финансите Майкъл Нуунън. "Поради това объркване с пристигащите различни гръцки предложения, не сме съвсем сигурни какви са всъщност предложенията...Гръцкото правителство прави някакви движения, но не съм сигурен, че те са достатъчни".

"Нямаме съществени предложения досега, не виждам как да подготвим среща на върха на еврото, ако нямаме съществени предложения", отсече германският финансов министър Волфганг Шойбле. Той прогнозира, че Еврогрупата на ниво министри днес ще работи, за да подготви евентуално решение на среща на върха на ЕС в четвъртък и петък. Между нея и деня, в който Гърция може да фалира остават четири дни.

Страната няма пари да плати следващата вноска по дълга си към Международния валутен фонд от 1,6 милиарда евро. Единственият начин да я посрещне, е да получи одобрение от институциите и после от Еврогрупата на програмата си за реформи. След това спасителното финансиране, което е замразено от миналия август, може да бъде освободено. Но процедурата изисква и споразумението да бъде одобрено от всяка от 19-те страни от еврото, като в няколко от тях това става с решения на парламентите им, за които е нужна най-малко седмица.

"Нашето първо впечатление е, че предложенията на гръцкото правителство представляват крачка напред, но трябва още работа", каза еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси. "Трябва да подходим положително, но и взискателно и има още работа да се свърши".

Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи сутринта в социалната мрежа "Туитър", че новите гръцки предложения са нещо между "добра основа за напредък" и "раждане с форцепс".