Кърджали посреща мощите на Св. Йоан Предтеча

Литийното шествие ще тръгне утре в 18 часа за едноименния храм, там ще има специална програма

На 23 юни от 18 часа кърджалийци ще посрещнат мощите на Свети Йоан Предтеча от Созопол. За събитието идват митропролит Николай Пловдивски, който ще възглави празничните богослужения, митрополит Йоаникий Сливенски и знеполският епископ Арсений.

Литийното шествие тръгва от 18 часа от кръстовището на "Веселчане“. Мощите ще бъдат понесени в специална дърворезбована маса /кувуклия/, която вече е пристигнала в Кърджали, пише novzhivot.info.

Ще се даде възможност и на миряните да я понесат, обясни отец Николай Величков, който служи в храма "Свети Йоан Предтеча". Литийното шествие, съпроводено от миряни, ученици с народни носии, от гости на града и духовенството, ще стигнем до манастирския храм. Там в двора от 19 часа започва Празничната архиерейска вечерня с петохлебие. Децата от неделното училище ще изиграят театралната пиеска с библейски характер "Мойсей – извеждане на еврейския народ от Египет”, която до последно репетираха, дори в дъжда заедно с режисьора Гълъб Бочуков, разказва свещеникът.

Светинята ще бъде донесена от Гърция, от митрополията Зихни и Неврокопио от игуменката на манастира "Св.Параскева Мариам". На другия ден, 24 юни, в двора на храма ще се състои Празнична утреня от 8 часа, а от 9 часа ще бъде отслужена Празнична архиерейска Света литургия.

Храмът в квартал "Веселчане" в града ще работи през цялото време.

На 24 юни от 11 часа ще се проведе литийно шествие и ще бъде направена първа копка на многофункционалната просветителска зала към храма, която се реализира само с парите, усилията и материалите на местните хора.