Директор поставял спектакъл в Румъния по вереме на болнични

Общество

22-06-2015, 18:19

Снимка:

Архив/Sofia.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Одитът на Музикалния театър показва драстични нарушения, ще има наказания

Одит на Музикалния театър в София от страна на Министерството на културата е показал фрапантни нарушения, сред които множество еднолични решения на директора Марио Николов, раздаване на роли на приближени, сериозен финансов преразход и дори гастрол на Николов в Румъния по време на болничен, пише Площад Славейков. Ако това се докаже, директорът ще срещне строги санкции от страна на министерството, закани се Вежди Рашидов в петък.

Одитът е направен след серия от сигнали от страна на трупата на Оперетата, че театърът се води към дъното с полупразни салони, финансови загуби и закъсняващи заплати, предаде Канал 3. Инспекторатът на културното ведомство е потвърдил слуховете, че Николов се разпорежда с институцията далеч не по правилата – той е бил режисьор на повечето от премиерните спектакли, решавал еднолично репертоара без да събира художествения съвет, давал ролите на свои приближени и всъщност докарал Оперетата на минус половин милион лева.

Като цяло средният брой на зрителите за едно представление е бил от около 400 човека при капацитет 800 на зрителна зала на театъра. Още преди две години, при идването на Николов на поста, от афиша пък били свалени печелившите представления – като музюкъла „Чикаго“ например, който винаги пълнел залите.

За да не се забелязва с просто око, че салонът е полупразен, директорът въвел и масовата практика да се раздават безплатни покани – от което театърът калкулирал допълнителни загуби, се казва в цитирания от телевизията одит.

Освен това Марио Николов похарчил за постановки повече отколкото са приходите от тях.

"Шест от премиерните заглавия са донесли общ приход от 107 938 лв., а разходите за тях са 182 321 лв. Разликата между приходите и разходите е 74 383 – са установили одиторите. – Проверката установи, че директорът Марио Николов е допуснал преразход на бюджетни средства за изплащане на заплати и възнаграждения, граждански договори и свързаните с тях осигуровки за работодателя. По тези показатели отчетеният преразход на бюджетни средства за 2014 г. общо възлиза на 574 305 лв.“

Сред заключенията на инспектората влиза наблюдението, че мениджмънтът, маркетингът и връзките с обществеността на института не работят на необходимото ниво, за да привличат нови аудитории и запазват вече съществуващите зрители, въпреки че оперетният жанр позволява ангажирането на повече зрители.

Голяма част от заглавията в репертоара пък били поставяни именно от директора на Музикалния театър – което значи, че той се е занимавал повече с творческа, отколкото с управленска дейност.

Ключово се оказало и че докато инспекторите писали одита си, директорът бил в болничен… но се оказало, че в това време той поставя спектакъл като гост-режисьор в Констанца, Румъния. Появил се на 13 юни, куцукайки, за да покаже, че е болен, разказали от трупата, а на следващия ден отново заминал. Премиерата на "Една нощ във Венеция“ в Театъра за опера и балет "Олег Дановски“ бе обявена за 20 юни, докогато трае и болничният на Николов.

По този казус и културният министър Вежди Рашидов е разпоредил проверка и е направил запитване през посолството ни в Румъни, пише Клуб Z.

"Така е. Имам такава информация, пуснали сме проверка – заяви Рашидов. – Не мога да го обвиня без да има доказателства. Направил съм официално допитване през посолството в Румъния защото, ако това е направено, това вече е зле. Защото, когато театърът ти е зле и там имаш 277 човека, които чакат заплати…“

Рашидов е категоричен още, че ще има наказание, ако се докаже, че директорът е нарушил трудовото законодателство и е работил на друго място, в случая в чужбина, във времето на болничния.

"Ако има такива нарушения, бъдете сигурни, че ще предприема строги мерки – казва той пред телевизията. – Защото не е проблемът директорът, проблемът са 200 човека, които работят в театъра и чакат своите заплати. Артистите са ми важни, директори има и ще има, ще се сменят, но големите имена няма как да ги сменим.“

Според Кодекса на труда работодателят има право да направи забележка на служителя, предупреждение за уволнение и дори да го уволни при нарушение на трудовата дисциплина.