Забраняват плащания в брой над 10 000 лева

Портфейл

23-06-2015, 06:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мярката ограничава сивата икономика

Ограничението за плащания в брой може да бъде намалено от 15 хил. лв. на 10 хил. лв., съобщи премиерът Бойко Борисов вчера на кръгла маса за сивата икономика, цитиран от в. "Труд". Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че промените в закона за ограничаване на кешовите плащания ще бъдат инициирани възможно най-скоро, но не се ангажира със срок.

Сегашните разпоредби бяха приети в началото на 2011 г. Първоначално се предлагаше да се забранят разплащанията над 5000 лв. В парламента обаче прагът бе вдигнат на 15 000 лв. Глобата за нарушители е от 25% до 50% от сумата.
Едрият бизнес отдавна настоява да бъдат въведени по-строги ограничения за кешовите плащания като мярка за ограничаване на сивата икономика. В страните от Централна и Западна Европа горната граница на допустимите плащания в брой е от порядъка на 2-3 хил. евро.

Данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Националния център „Икономика на светло“ показват, че сенчестият сектор у нас леко се е увеличил през миналата година и в момента е около 30%.

Премиерът Бойко Борисов обясни влошаването на ситуацията през м. г. с политическата нестабилност. Според него обаче през 2015 г. резултатите ще бъдат много по-добри. „Нашата задача е да свалим сивата икономика на една трета от това, което е в момента, а защо не и на една втора“, каза министър-председателят. Според него тези цели са съвсем реалистични и делът на сивия сектор би могъл да се свие до 12% през 2020 г.
Мерките на правителството срещу контрабандата довели до ръст на приходите в хазната, похвали се Борисов. Той изброи сформираните специализирани звена със служители на НАП, митниците, ГДБОП, прокурори, както и свързването на онлайн системите на НАП и Агенция „Митници“. „Опитахме с мобилните групи и по цигарените и алкохолните фабрики, но е доста пробита системата. Направихме друго - отидохме и им се закачихме за електромерите. Така като пуснат да зареждат машините нелегално, електромерът започва да се върти бързо“, разказа още Борисов. Заловените на местопрестъплението по нощите дори започвали „да мятат цигари през прозореца“. Според запознати наблюдението над електромерите ставало чрез договорка с ЕРП-тата или с наблюдение на място от митничари. М. г. така била разкрита нелегална фабрика за цигари в Хасково.
„Накрая ще изгорят доста известни хора в обществото“, каза Борисов, визирайки контрабандата. Той припомни, че вследствие на всички предприети действия приходите на ден от кантарите на ГКПП, където се таксуват тировете за натовареност и габарити, са се вдигнали 17 пъти.

 РЕЗУЛТАТИ

1,109 млрд. лв. повече приходи

 С 1,109 млрд. лв. повече са събраните приходи от НАП и Агенция „Митници“ към 18 юни тази година спрямо същия период на миналата, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на кръглата маса за ограничаване на сивата икономика. Това е ръст от 11,1% на годишна база. В резултат на криминализирането на невнасяне на осигуровки са събрани с 319,9 млн. лв. повече (12,2% увеличение). Най-голям ръст има при здравните вноски - с 13,5 на сто.

Ефектът от въвеждането на обратно начисляване на ДДС за зърнените култури е 207 млн. лв. Горанов посочи, че България се е присъединила към искането пред ЕК на Австрия, Чехия и Словакия този механизъм да се въведе за всички облагаеми доставки на стойност над 10 000 евро.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"