84 млн.лв. EС отиват във Варна през новия програмен период

Региони

23-06-2015, 06:53

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Градът си запази ресурса, защото има план за интегрирано градско развитие

Община Варна си запази 84 млн. лв. от еврофондовете през следващия програмен период. Кметът на града Иван Портних вчера подписа споразумение за това с регионалното министерство, пише в. "Труд". Документът е за делегиране на функции на междинни звена за избор и оценка на проекти за финансиране по приоритетна ос “Устойчиво и интегрирано градско развитие” на ОП “Региони в растеж” 2014-2020 г.
Новите правила за разпределение на евросредствата дават възможност на големите градове, които имат приети Интегрирани планове за градско развитие, да ползват запазен за тях ресурс по регионалната европрограма. Брюксел реши да възложи пряка роля в управлението на средствата от ЕС на 39 големи български града, тъй като те сами ще подбират проектите, които да финансират с вече запазените суми.
През изминалия програмен период всички общини кандидатстваха на общо основание и на конкурентен принцип с проекти по старата оперативна програма “Регионално развитие”. Сега общината трябва да изготви конкретна инвестиционна програма, която да съгласува с регионалното министерство. Допустимите инвестиции са разпределени в 5 приоритета: “Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”; “Интегриран градски транспорт”; “Градска среда”; “Образователна инфраструктура” и “Социална инфраструктура”, която се дели на две групи дейности - социална и културна инфраструктура.
Извън тези 84 млн. лв. резервирани средства, общината ще може да кандидатства за финансиране и по другите оси на “Региони в растеж”, която заедно с националното съфинансиране надхвърля общо 1,5 млрд. евро.