Пречистват въздуха за 120 млн. лева

Предприети са дългосрочни мерки за подобряване на качеството на въздуха, увери зам.-министър Бойко Малинов

Предприети са дългосрочни мерки за подобряване на качеството на въздуха. Това каза пред Радио „Фокус“ зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Той допълни, че е важно да има стратегия, за да се решат проблемите със замърсяването от транспорта и от отоплението на домакинствата. Зам.-министърът обясни, че в ОП „Околна среда“ за новия програмен период са предвидени 120 милиона лева за мерки за намаляване на вредните емисии.

„В ОП „Околна среда“ за следващия програмен период са предвидени 120 милиона. Те са насочени в тези чувствителни области като транспорт и битово отопление. Ще бъде направено и изследване на общинските програми“, обясни Бойко Малинов и допълни, че в населените места, където има нарушения на качеството на въздуха, по нормативна уредба има разработени програми за управление на качеството на въздуха.

„Отговорни за прилагането на програмите са кметовете на съответните населени места. Това, че резултатите засега са слаби, се дължи на това, че или предвидените мерки са били недостатъчно адекватни, или прилагането им не е било ефективно“, коментира зам.-министърът.

Той каза още, че процедурата на ЕК срещу България заради високите равнища на замърсяване на въздуха е започнала преди няколко години. Бойко Малинов посочи, че в Северозападна България се наблюдава най-високо превишаване на нормата за фини прахови частици.