US генерал сравни Путин с Хитлер

Свят

23-06-2015, 12:04

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Причината: безпрецедентна концентрация на власт и анекс на територии

Командващият американските ядрени сили ген. Стивън Уилсън предупреди за опасността от концентрирането на прекалено много сила в ръцете на руския президент Владимир Путин и направи паралели между поведението на Русия сега и действията на нацистка Германия през 30-те години на миналия век, съобщи в. "Индипендънт".

Шефът на американското командване за въздушни удари /GASC/ казал, че според него светът не е виждал концентрация на толкова власт у един човек в Русия, и че някои от ставащите неща предизвикват безпокойство във всеки. Той допълнил: "Анексирането на страна, променянето на международните граници предизвикват реторика, каквато не сме чували от времето на студената война, и много хора се опитват да разберат какви са стратегическите намерения на Русия".

Според генерала някои от настоящите действия на Русия не са били наблюдавани от 30-те години на миналия век, когато цели държави са били анексирани и границите са били променяни с указ. Генерал-лейтенант Уилсън, който отговаря за междуконтиненталните ракети на САЩ и бомбардировачите с възможност за пренасяне на ядрено оръжие, направил тези коментари в Лондон, уточнява БГНЕС.

Неговите критики идват в момент, когато напрежението между Запада и Русия нараства. В понеделник ЕС удължи икономическите санкции срещу Москва заради руските действия по отношение на Украйна, а американският министър на отбраната Аштън Картър обяви, че съюзниците на Америка от НАТО трябва да се обединят в противопоставянето на руската агресия. Ген. Уилсън използвал възможността да обвини Русия, че застрашава човешки живот, когато нейни бойни самолети летят без обявяване близо във въздушното пространство на западни държави или близо до коридори, използвани от международните търговски авиокомпании.

"Когато ние летим, летим по полетен план – обявяваме го, "пискаме", нашите транспондери са включени, говорим с въздушния контрол, следваме международните закони", каза генералът за начина, по който действат американските ВВС, както и за изпълнението на други натовски мисии. "Това не се случва с Русия".

По-рано тази година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: "Миналата година съюзните ВВС прихванаха руски самолети повече от 400 пъти." 150 от тези случаи били в района на мисията на НАТО в региона на Прибалтика.

Ген. Уилсън посочва, че изискванията към американските ВВС са по-големи, отколкото са били в най-напрегнатите времена от студената война – през 1963 г., но днес във ВВС на Вашингтон работят 300 000 души, а в края на 80-те години на миналия век са били около 600 000.

През следващото десетилетие САЩ планират да изразходват около 348 млрд. долара за осъвременяване на ядрените си сили, сочи документ на Конгреса.